Wat is Kunstmatige Intelligentie (AI)?

Introductie #

Kunstmatige Intelligentie (KI) is een discipline binnen de informatica die zich richt op het creëren van systemen die in staat zijn om taken uit te voeren die menselijke intelligentie vereisen. Het is een veld dat zich bezighoudt met het nabootsen van menselijke cognitie om problemen op te lossen, nieuwe kennis te genereren en te leren van ervaringen. De opkomst van KI heeft het potentieel om talloze aspecten van ons dagelijks leven te transformeren, van hoe we werken en communiceren, tot hoe we ziekten diagnosticeren en behandelen.

Definitie #

Wetenschappelijke en Academische Definities #

  • Wetenschappelijke Definitie: KI is het studiegebied dat zich richt op het creëren van machines die in staat zijn om gedrag te vertonen dat vergelijkbaar is met menselijke intelligentie.
  • Academische Definitie: Volgens de Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI) is KI “het wetenschappelijke begrip van de mechanismen die ten grondslag liggen aan gedachte en intelligent gedrag en hun belichaming in machines”.

Cognitieve vs. Mechanische KI #

  • Cognitieve KI: Dit type KI streeft naar het nabootsen van menselijke cognitie om autonoom problemen op te lossen of complexe taken uit te voeren.
  • Mechanische KI: Richt zich meer op het mechanisch uitvoeren van taken op basis van voorgeprogrammeerde regels en algoritmen, zonder het niveau van begrip of leren dat cognitieve KI bezit.

Soorten KI #

Zwakke vs. Sterke KI #

  • Zwakke KI (Narrow AI): Gespecialiseerd in het uitvoeren van een specifieke taak of een set van nauw verwante taken. Voorbeelden zijn chatbots en aanbevelingssystemen.
  • Sterke KI (General AI): Bezit een breder begrip en de capaciteit om elk intellectueel probleem op te lossen dat een mens ook kan oplossen.

Algemene vs. Gespecialiseerde KI #

  • Algemene KI: Is vergelijkbaar met Sterke KI waar het een breed scala aan taken kan aanpakken.
  • Gespecialiseerde KI: Is vergelijkbaar met Zwakke KI waar het is geoptimaliseerd voor een specifieke taak of een set van nauw verwante taken.

Conclusie #

Kunstmatige Intelligentie is een breed en diepgaand veld dat de potentie heeft om de wereld te veranderen. De verschillende vormen en typen KI bieden een breed scala aan mogelijkheden en uitdagingen. In de komende hoofdstukken zullen we dieper ingaan op de vele facetten van KI, van de technologieën en concepten die het mogelijk maken, tot de vele toepassingen die het heeft in de moderne wereld.